Coding in Science Teaching

 

Colegiul Național „Ioan Slavici” Satu Mare este reprezentat prin echipa formată din Annamaria Lokos (profesor de informatică) și Camelia Rațiu (profesor de fizică) în cadrul Proiectului Internațional Coding in Science Teaching.

În cadrul acestui proiect, 22 cadre didactice din 7 țări (Germania, Spania, Portugalia, Belgia, Grecia, Georgia, România) colaborează din octombrie 2017 până în primăvara anului 2019, scopul final fiind dezvoltarea de materiale didactice pentru lecțiile STEM (știință, tehnologie, inginerie și matematică). Materialele didactice trebuie să conțină microcontrolere precum Arduino, CalliopeMini sau Raspberry Pi.

Rezultatele vor fi publicate într-o broșură: un ghid cu exemple concrete de predare practică și informații generale despre modul de implementare a acestor tehnologii noi în lecții. Proiectul este organizat de Science on Stage Germany - rețeaua europeană pentru profesori de științe - și este susținut de SAP (companie germană multinațională de software).

Dintre numeroasele aplicații prezentate de echipele de profesori europeni, echipa noastră a fost selectată de către coordonatorii proiectului pentru a participa la codificarea în predarea științelor. Participarea la proiect permite schimbul de abordări didactice și colaborarea cu profesorii europeni.

O primă întâlnire a avut loc în perioada 20-23 octombrie 2017 la Dortmund, unde am avut ocazia de a ne prezenta ideea de material didactic. Aplicația noastră se numește Mănușa magică și constă într-o mănușă care va avea pe fiecare deget un senzor acționat de un buton și conectat la un microcontroler Arduino, iar pe dosul palmei va avea un display care să afișeze datele furnizate de senzorul conectat. Senzorul va fi conectat prin apăsarea butonului, îndoind degetul care are acel senzor atașat. Senzorii vor permite culegerea de date privind distanța, forța, umiditatea, prezența unor substanțe toxice, temperatura, etc (pot fi alese diferite combinații de senzori). Această mănușă a fost ideea elevilor din colegiul nostru și tot ei o vor realiza sub îndrumarea doamnelor profesoare.

Aplicația trebuie realizată efectiv în perioada noiembrie 2017 - ianuarie 2018, iar în perioada februarie - martie 2018, ea va fi testată de elevii de la Colexio M. Peleteiro, Santiago de Compostela, Spania, în paralel cu elevii noștri.

Elevii noștri vor avea posibilitatea să interacționeze cu elevi din Spania și Portugalia, iar 5 dintre ei vor participa la un stagiu de testare în aprilie 2018 la Berlin, ocazie cu care vor interacționa cu elevi din toate cele 7 țări implicate în proiect.

Sperăm ca produsul finit să se ridice la nivelul așteptărilor noastre și să fie testat și în alte școli din Europa.