Tabere de arheologie

Colegiul Naţional „Ioan Slavici” este singura instituţie şcolară din judeţul Satu Mare care organizează în fiecare vară tabere arheologice pentru elevi, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare. Această inițiativă i-a aparținut profesorului de istorie Octavian Onac, din anul școlar 2011 – 2012 alăturându-se și mai tânărul său coleg Radu David. La aceste activități elevii participă pe bază de voluntariat.

Prima tabără a fost organizată în anul 2004, pe șantierul arheologic de la Lazuri (medieval timpuriu), coordonat de arheologul Liviu Marta. Colaborarea cu acesta a fost reluată în anul 2007 când a fost cercetat un sit arheologic aparținând Epocii Bronzului la Călinești-Oaș.

A urmat o fructuoasă colaborare cu arheologul Cristian Virag, în verile anilor 2008, 2009 și 2010 pe șantierul arheologic de la Tășnad (neolitic timpuriu).

Din anul 2011 arheologul Robert Gindele a reînceput cercetările arheologice în cunoscutul sit arheologic Medieșu Aurit, după ce în anul anterior, terenul ocupat în antichitate de așezarea dacică, a fost cartat cu metode moderne (prospecțiuni geomagnetice și fotografii aeriene). Elevii colegiului nostru, însoțiți de cei doi profesori, au participat la cercetările arheologice de aici, în verile anilor 2011, 2012 și 2013 (până acum) și au ajutat la reconstituirea unui cuptor dacic în anul 2011 și a unui bordei, hambar și groapă de provizii dacice, în vara și toamna anului 2013.

Experiența dobândită de elevi pe șantierul arheologic a fost valorificată în câteva lucrări cu caracter științific. Două dintre acestea au fost distinse cu premiul I la faza națională a concursului „Cultură și civilizație în România”, în anii 2012 și 2014.