29 Mai 2020
  • Interval orar: 11:00 - 12:30
  • Locația: Online
  • Data: Vineri, 29 Mai 2020

Festivitatea de încheiere a anului școlar - clasele a XII-a

Dragi absolvenți,

Astăzi ne-am fi dorit să fim împreună în curtea noastră străjuită de bătrânii tei, celebrând finalul călătoriei voastre de liceeni. Într-un astfel de context, când pandemia blochează lumea și alterează balanța dintre viață și moarte, noi, conducerea Colegiului Național „Ioan Slavici”, vrem să vă fim alături, îndemnându-vă să găsiți motivația sau curajul de a vă construi viitorul, astfel ca parcursul vostru existențial să nu fie afectat. Și o putem face cel mai bine ajutându-vă să înțelegeți că nu evenimentele de viață ne influențează conduita, ci modul în care noi ne raportăm la ele.

Acest Astăzi ne-a învățat despre ceea ce contează cu adevărat – despre altruism, despre speranță, despre puterea de a depăși obstacole.

Acest Astăzi ne-a devenit tuturor profesor, căci, iată, ne provoacă, pe fiecare dintre noi, să fim cea mai bună variantă a noastră.

În acest Astăzi, ne gândim cu emoție la fiecare din voi. Și, mai presus de premiile pe care le-ați obținut în anii de școală, noi credem că ați promovat cel mai greu examen – examenul zilei de azi! Chiar dacă unele lecții se mai uită, cele de azi le veți șterge greu din memorie. Cu atât mai mult noi, fiecare dintre profesorii care v-am fost alături, suntem mândri de voi!

Dacă, pe lângă tot ce ați învățat ca elevi CeNeIȘ-ti, vă veți asuma și lecțiile momentului, avem credința că veți încheia acest an școlar mulțumiți de voi înșivă. Dacă, pe lângă a fi profesioniști desăvârșiți, veți fi Oameni, atunci această zi nu va fi doar o altă zi a pandemiei, ci o zi a Victoriei.

Fiecare din zilele care au trecut, de când pandemia a paralizat întreaga lume, a fost, la rândul ei, o zi de Astăzi. Una irosită sau câștigată. Și, dacă ar trebui să vă mai predăm doar o lecție, o singură învățătură, nu am alege-o din domeniul științei, ci v-am spune doar atât – nu irosiți niciodată o zi de Astăzi!

Noi, profesorii voștri, învățăm acum, cot la cot cu voi. Invățăm că în acest context neobișnuit al unei primăveri în izolare, libertatea nu se reduce la libertate, ci la iubirea și prețuirea pentru ceilalți. Toate lecțiile acestea ne sunt predate și nouă. La câte-un Astăzi mai eșuăm și ne străduim să recuperăm mâine.

De aceea acum suntem mai împreună decât am fi crezut vreodată... Suntem, fiecare din noi, învățăcei ai acestui Astăzi, luptând să căutăm răspunsuri, soluții la dificultăți!

În fața voastră se înalță culmi pe care urmează să le escaladați, limite peste care veți trece. Vor fi o mulțime de zile de Astăzi pe care le veți cuceri. Fiți curajoși și buni, iar Astăzi va fi, în fiecare zi, profesorul și prietenul vostru de nădejde!

Vă îmbrățisăm pe toți într-un gând care ne-a dat târcoale mai ales în aceste zile vitrege: „Soarele răsare roșu și tot roșu el apune. Omul bun în zilele rele e tot bun ca-n zile bune.” (George Coșbuc – „Oameni”)

 

Pace generației ce va veni, bucurie profesorilor ce rămân, binecuvântare generației care pleacă la drum!