„Time to move” / „Hai în Europa!”


Oportunitatea studierii în străinătate a însuflețit interesul elevilor Colegiului Național „Ioan Slavici” , astfel că în data de 24.10.2016 s-a desfășurat o prezentare interesantă care le-a descris tuturor inițiativa Comisiei Europene de a susține Campania Time to move!


55 de elevi au salutat evenimentul, aceștia participând alături de diriginții lor în Sala Festivă a Colegiului la prezentarea materialului informativ despre Erasmus+, Eurodesk și Time to Move, deoarece studiile în străinătate au deschis orizonturi noi în calea îmbogățirii și a cunoașterii personale. În partea a doua a activității elevii au fost invitați să viziteze sit-urile Eurodesk și Time to Move.


Cu toții au mărturisit că dețineau informații despre programul Erasmus+, au participat la diverse activități din cadrul unor proiecte Erasmus+ ale altor școli, dar nu aveau cunoștință despre Eurodesk. Elevii au fost impresionați de faptul că persoane adulte din țări diferite lucrează împreună și se gândesc la viitorul lor. Consideră foarte bună inițiativa, au cunoștință de foști elevi ai liceului care au dorit să urmeze cursurile în alte țări și nu au avut informații, n-au știut unde să caute și cum să se asigure dacă informațiile on-line sunt adevărate sau nu. Eurodesk este o soluție pertinentă în care vor avea încredere.


Partea cu stagiile și călătoriile le-a plăcut mult, întrucât elevii consideră că acestea reprezintă o oportunitate în sprijinul maturizării, pentru comunicare, în vederea demonstrării că se pot descurca singuri.


Elevele de la clasele cu profil vocațional - pedagogic și-ar dori să facă practică în perioada vacanțelor în tabere școlare ca animatori sau în program de grădinițe, școli de vară, ca să se familiarizeze cu alte sisteme. Cei mai mulți dintre participanți au desfășurat deja activități de voluntariat, au înțeles importanța acestor acțiuni de dăruire în folosul altora și al comunității, și-au dezvoltat spiritul de inițiativă și responsabilitatea pentru tot ce îi înconjoară.


Întregul demers educațional a suscitat interesul elevilor, a oferit deschideri, oportunități și alternative în alegerea carierei lor viitoare, drept pentru care salutăm inițiativa Comisiei Europene de a derula această campanie.