Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Colegiul Național „Ioan Slavici”

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Fii schimbarea pe care vrei să o vezi în lume!

Oferta educațională

Tradiție, prestigiu, profesionalism – acestea sunt principalele atuuri ale colegiului nostru. Oricine îi calcă pragul este impresionat de relația dintre cadrele didactice și elevi, de stilul democratic în care se derulează procesul instructiv-educativ. Și atmosfera din școală, cea extra-curriculară, este demnă de invidiat. Întregul profil educațional al Colegiului Național „Ioan Slavici” oferă garanția reușitei prin dăruirea cadrelor didactice, creativitate și adaptare la cerințele pieței muncii. Vizitați-ne și vă veți convinge! (Poza abee5)

Expoziția „BIONICA”

 

Spre lauda și mulțumirea lor, bobocii clasei a IX-a A, profil științele naturii, au realizat pe parcursul unei săptămâni, primul lor proiect comun, în care au lucrat câte doi, la tema „Bionica”, finalizată cu realizarea unei expoziții pe holul clădirii B, la parter.

Ce au descoperit ei, documentându-se pentru acest proiect? Și ce studiază bionica? Ea este știința care studiază structura și principiile de funcționare ale organismelor vii, pentru a crea mașini, aparate, mecanisme asemănătoare cu acestea. Bionica a ajuns la concluzia că natura oferă o sursă inepuizabilă de idei și sugestii pentru îmbunătățirea și revoluționarea invențiilor și inovațiilor tehnice.

Astfel, din cele mai vechi timpuri, observând cum zboară păsările, omul și-a confecționat aripi batante ca Icar sau meșterul Manole. Constatând că un copac plutește pe apă, el și-a confecționat prima ambarcațiune, scobind un buștean sau improvizând o plută primitivă.

De asemenea, forma hidrodinamică a peștilor a inspirat construcția bărcilor, vapoarelor, submarinelor, forma aerodinamică a păsărilor a inspirat construcția avioanelor, libelula a constituit model pentru elicopter, propulsia meduzei, model pentru propulsia rachetei cu reacție, semințele cu mici „aripioare” ale arțarului, au inspirat construcția morilor de vânt și a elicelor, țeapa albinelor- seringa, ventuzele caracatițelor- ventuzele de desfundat chiuvete și ventuzele care aderă pe ferestre, fructele de scai- închizătorile „scai” de la adidași, genți și geci, ochii melcului- periscoapele marine, craniul ciocănitorilor – cascheta bicicliștilor și a motocicliștilor, membrele liliecilor – aripile planoarelor, labele broaștelor – labele scafandrilor, etc.

Dacă v-am făcut curioși, vizitați expoziția foarte sugestivă a colegilor voștri, iar mai multe exemple și detalii puteți accesa, lecturând cartea „Bionica distractivă”, autor Tudor Opriș, apărută la editura Albatros, București, anul 1981, pe care o puteți găsi cu ușurință la biblioteca C.N. „Ioan Slavici”.

Prof. Monica Pădureanu

Trecut, prezent și viitor

Amplasată într-o zonă centrală, nu departe de centrul vechi al municipiului Satu Mare, pe strada Ioan Slavici nr. 4, ne întâmpină clădirea Colegiului Național „Ioan Slavici”. Școala își are originile la începuturile secolului al XIX-lea, continuă tradiția înaintașilor, păstrându-și identitatea și dezvoltând o cultură organizațională adaptată noutății și inovației. Prestigiul acestui colegiu se datorează profesionalismului și implicării cadrelor didactice, dotărilor moderne și, mai ales, numărului mare de absolvenți care, urmând studiile universitare, devin personalități ale vieții științifice și culturale românești sau distinși reprezentanți ai românismului în străinătate. O amprentă unică în comunitatea sătmăreană ne oferă elevii profilului pedagogic, specializarea învățători-educatoare care, în urma absolvirii, devin la rândul lor dascăli ce modelează cu pricepere și dăruire zeci de generații.

Vă așteptăm cu porțile și inimile deschise la Colegiul Național „Ioan Slavici” ca să deveniți buni profesioniști, oameni de calitate, deoarece, așa cum spunea Ioan Slavici, patronul spiritual al colegiului nostru:

 

Una din marile mulțumiri ale vieții e să te știi om bun.
Ioan SLAVICI
Ioan SLAVICI
1848 - 1925

 
Dir. prof. dr.  Alina Dragoș
Dir. adj. prof. Ionela Manda